Ciasta z dodatkiem warzyw stały się ostatnio bardzo popularne. Są o wiele mniej kaloryczne a do tego bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków. Dziś prezentuję smaczne, wilgotne ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek rukoli.Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.

DSC_0697 (2) - Kopia DSC_0681 (2) - Kopia

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g sałatki Rukoli
  • szklanka cukru
  • 4  jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 kg jagód
  • 2 opakowania galaretki jagodowej

Wykonanie:

Rukolę myjemy, odsączamy z  wody i blenderujemy bardzo drobno. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy rukolę i mieszamy łyżką. Wlewamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 50 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i  kruszymy je na talerzyku. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Na dolnej warstwie biszkoptu układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z  odrobiną cukru pudru. Większą połowę ubitej śmietany wykładamy na stężałą galaretkę, po czym przykrywamy górną warstwę, wykładamy resztę śmietanowej masy i posypujemy wycięte okruszki. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

9 komentarzy so far.

  1. niepelnosprawny.org napisał(a):

    wyglądają jak leśne 😀
    , ale zobaczyłem, ze masz styl pieczenia podobny do mnie, moja tradycja rodzinna

  2. Gosia napisał(a):

    Jakie wymiary mniej wiecej brytfanki?

  3. carolajna8 napisał(a):

    Nie ma większej połowy 😉 A ciasto zachęcające i świetnie wygląda, jadłam podobne ze szpinakiem 🙂

  4. Kamila napisał(a):

    Witam. Bardzo interesujący przepis. Zastanawiam się tylko czy smak rukoli jest mocno wyczuwalny. Często robię leśny mech ale najpewniej spróbuję Twojego przepisu. Jak narazie proszę o odpowiedź. Pozdrawiam 😊

    • Aga napisał(a):

      Dziękuję, sam smak rukoli nie jest zbyt wyczuwalny ale jeżeli jest obawa że może być dość mocny można użyć mniejszej ilości rukoli 😉

  5. Marzena napisał(a):

    Czy mogą być jagody mrożone?

  6. Marzena napisał(a):

    Dziękuję za informację

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pierś kurczaka w płatkach...

Posted on Paź - 24 - 2017

1 Comment

,,Pizza z leśnymi grzybami”

Posted on Paź - 18 - 2017

1 Comment