Aksamitnie kremowy, gęsty sernik z dodatkiem pasty pistacjowej.
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy.


Składniki na spód:

  • 160 g ciastek typu Oreo
  • 40 g masła, roztopionego

Ciastka i masło umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do dokładnego pokruszenia się ciastek .

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy np. dnem kubka schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g pistacji Helio
  • 370 g kremu pistacjowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 9 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) + 50 ml zimnej wody

Twaróg, serek mascarpone i krem pistacjowy – powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy twaróg i mascarpone, ucieramy do połączenia. Dodajemy krem pistacjowy, wanilię i ucieramy, do połączenia. Żelatynę w proszku zalewamy 50 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Zdejmujemy z palnika i lekko przestudziamy. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadziamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki i znowu mieszamy, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast miksujemy, do połączenia. Krótko schłodzamy w lodówce. W osobnym naczyniu umieszczamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubijamy do sztywności. Dodajemy ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie mieszamy z masą serową. Na spód ciasteczkowy wykładamy masę serową. Wyrównujemy  szpatułką. Schładzamy na całą noc w lodówce.  Sernik pistacjowy na zimno oprószamy posiekanymi niesolonymi pistacjami i pokruszoną bezą.

Dodatkowo:

  • garść niesolonych pistacji, posiekanych
  • beza, do pokruszenia

Smacznego!

Categories: Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Asia z mTower pisze:

    pistacje mogę jeść zawsze, o każdej porze dnia i nocy. Dzieki za fajny przepis, wypróbuję w weekend 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

29 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Świąteczne choinki z sera...

Posted on Gru - 11 - 2024

0 Comment

,,Żeberka pieczone na kiszonej...

Posted on Lis - 26 - 2024

0 Comment

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

2 komentarze

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment