Wszelkie diety dziś na boku, Tłusty Czwartek jest raz w roku! Zapraszam na przepyszne, leciutkie, puszyste z chrupiącą skórką pączki z tiramisu. To świetna propozycja dla wielbicieli słynnego włoskiego deseru.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Krem z mascarpone:
- 4 żółtka
- 90 g cukru
- 60 ml likieru Amaretto
- 400 g serka mascarpone,
Lukier kawowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki zaparzonej kawy
Dodatkowo:
- Zmielona kawa rozpuszczalna lub cappuccino
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy.
Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Przygotowujemy lukier. Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki oblewamy lukrem kawowym i oprószamy kawą. Smacznego
Idealne na tłusty czwartek.
Pączusie wyglądają zjawiskowo, ja kiedyś więcej sobie pozwalałem, teraz niestety dieta 🙁