Była malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. 😉 Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni!Pyszne ciasto gruszkowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio , Stovit oraz ePrezenty!

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła

Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .

Galaretka z gruszkami

  • 1 kg gruszek
  • 3 gruszkowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

3 gruszkowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę gruszki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.

Składniki masy mascarpone:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie masy serowej:

Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy.

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych Helio
  • Barwnik zielony

Przygotowanie bezy:

Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

 

Firma Adsystem oferuje stojaki reklamowe, które cechuje unikalny wygląd, solidna konstrukcja oraz dobra konkurencyjna cena. Należy zaznaczyć, że prezentery reklamowe to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań w marketingu bezpośrednim!

 

6 komentarzy so far.

  1. Słodki Zakątek napisał(a):

    wygląda rewelacyjnie!

  2. Starbuck napisał(a):

    Wygląda bosko. Pytanie tylko jaki rozmiar blachy

  3. Karatrace napisał(a):

    Chyba zrobię tylko jaki rozmiar blaszki????

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Gruszkowa chmurka”

Posted on Sty - 4 - 2018

6 komentarzy

,,Sałatka nachos’’

Posted on Gru - 29 - 2017

0 Comment

,,Szaszłyki z oliwkami w...

Posted on Gru - 28 - 2017

0 Comment