Była malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. 😉 Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni!Pyszne ciasto gruszkowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio , Stovit, Tylko Stylowe oraz ePrezenty!

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła

Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .

Galaretka z gruszkami

  • 1 kg gruszek
  • 3 gruszkowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

3 gruszkowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę gruszki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.

Składniki masy mascarpone:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy.

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych Helio
  • Barwnik zielony

Przygotowanie bezy:

Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

Nakrycia stołowe, dzięki którym twoje dania zyskają niezwykłą oprawę znajdziecie w sklepie Tylko Stylowe !

 

Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.

Polecam serwety bankietowe  ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.

Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty

Firma Adsystem oferuje stojaki reklamowe, które cechuje unikalny wygląd, solidna konstrukcja oraz dobra konkurencyjna cena. Należy zaznaczyć, że prezentery reklamowe to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań w marketingu bezpośrednim!

 

10 komentarzy so far.

  1. Słodki Zakątek napisał(a):

    wygląda rewelacyjnie!

  2. Starbuck napisał(a):

    Wygląda bosko. Pytanie tylko jaki rozmiar blachy

  3. Karatrace napisał(a):

    Chyba zrobię tylko jaki rozmiar blaszki????

  4. Monika napisał(a):

    Żelatynę wsypujemy do masy serowej bez rozpuszczenia?

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

17 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ...

Posted on Maj - 14 - 2018

0 Comment

KONKURS

Posted on Maj - 4 - 2018

0 Comment

Mini deserki z masą...

Posted on Kwi - 11 - 2018

2 komentarze