Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas tych wiosennych świąt, wybierzcie przepis na pyszne ciasto szpinakowe.
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto.
Składniki:
CIASTO:
- 5 jajek
- 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki,
- 1 szklanka oleju,
- 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
- 220 gram cukru
ŚMIETANKA:
- 0,5 litra śmietanki 30 %,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- Herbatniki szkolone ( ok 45 sztuk),
- Puszka masy krówkowej (kajmak) Helio
- Czekoladowe jajka do dekoracji
ŚMIETANKA:
- 0,5 litra śmietanki 30 %,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
CIASTO: Szpinak rozmrażamy . Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę. Wierzch upieczonego ciasta ścinamy Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy przygotowany szpinak z olejem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy je i studzimy. Z przestudzonego ścinamy delikatnie wierzch. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.
ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone szpinakowe ciasto.
Na masę wykładamy herbatniki i kajmak
Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Kajmak przykrywamy herbatnikami. na śmietankę ścieramy szpinakowe ciasto
ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Na jej wierzch ścieramy ścięte wcześniej szpinakowe ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.