Przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Z pewnością przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 5 żółtek
  • 70g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 180g białej czekolady

Polewa

  • czekolada mleczna
  • 1 tabliczka
  • biała czekolada
  • 2 tabliczki
  • wiórki kokosowe
  • 100 gram

Dodatkowo:

Wykonanie:

Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem: w dużej misce, ucieramy żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.  Następnie dolewamy 50 ml mleka, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy resztę mleka kokosowego na średnim ogniu. Zaczynamy dodawać utarte żółtka z mlekiem i mąką, cały czas mieszając w rondelku szpatułką, aż składniki stworzą jednolitą całość. Gotujemy całość i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego połamaną białą czekoladę, mieszając do momentu, w którym czekolada całkowicie rozpuści się w budyniu. Odkładamy do ostudzenia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki.  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem Rafaello umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki pokrywamy lukrem i posypujemy wiórkami. Smacznego.


Jeśli Szukasz Adwokata, Prawnika do swojej sprawy koniecznie sprawdź :  
https://www.i-kancelaria.pl/ Kancelaria Radców Prawnych R. Ptak i Wspólnicy Sp.K. oferuje Państwu usługi profesjonalnych i kreatywnych adwokatów, nastawionych na rozwiązywanie Państwa problemów biznesowych i indywidualnych.

Categories: Ciasta

3 komentarze so far.

  1. Całowanie pisze:

    Mega pączki rafaello <3!

  2. nina pisze:

    Apetycznie wyglądają. Trzeba przetestować. Dziękuję za inspirację. Miłego dnia!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment

5 pomysłów na pyszny,...

Posted on Paź - 27 - 2023

0 Comment

Policzki wołowe w sosie...

Posted on Maj - 19 - 2023

0 Comment