Idealna propozycja na zbliżającą się Święta. Babka tofii to świetna alternatywa dla klasycznej babki. Jest wilgotna, puszysta i smakuje obłędnie. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała babka o smaku tofii.

Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 30 dag masy krówkowej Helio
  • 10 dag masła
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:

  • 10 dag masy krówkowej Helio
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kilka krówek do dekoracji

Przygotowanie:

Masę krówkową podgrzewamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy sok z cytryny i masę krówkową.  Miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Odstawiamy na 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremki. Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, mieszamy, aby powstała gładka masa. Gorącą polewą polewamy wierzch babki i udekorujemy według uznania.

Categories: Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment