Coraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok.Dzięki życzliwości marki Piątnica  i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstała pieczeń z orzechami.

DSC_0015 DSC_0016
DSC_0020

Składniki:

Wykonanie:

Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Orzechy kroimy i  mieszamy je z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!

s3_viewer_small_Lidl-00

2 komentarze so far.

  1. Programista w kuchni napisał(a):

    Schabik prezentuje się rewelacyjnie 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment