Najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny, czyli polędwica połączona z malinowym sosem to idealny pomysł na obiad lub przystawkę świąteczną . Polędwiczka z malinami to kolejny przykład na harmonię smaków mięsa z owocami.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 200 gramów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 cebula
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Około 50 mililitrów ocetu balsamicznego
  • 1 łyżka miód Stovit
  • 2 łyżki konfitury malinowej Stovit
  • 1 łyżeczka dżemu naturalnie owocowe Stovit
  • 50 gramów świeżych lub mrożonych maliny
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy, przyprawiamy, spryskujemy olejem i marynujemy kilka godzin. Po tym czasie na rozgrzanej patelni oliwą obsmażamy polędwiczkę z obu stron. Na tej samej patelni co smażyło się mięsko podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę. Gdy się zeszkli na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, konfiturę z malin, dżem oraz maliny. Wszystko razem gotujemy uważając aby sos się nie przypalił, możemy w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Gdy maliny się trochę rozpadną do sosu wkładamy ponownie polędwiczkę zmniejszamy ogień i dusimy około 15 min. Gotową polędwiczkę kroimy je w plasterki i układamy na powstałym sosie malinowym.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Deserki Snickers’’

Posted on Gru - 6 - 2020

0 Comment

Grzanki z gruszką, z...

Posted on Gru - 2 - 2020

4 komentarze

CIASTO MAXI KING 

Posted on Lis - 30 - 2020

0 Comment