Tłusty Czwartek już tuż tuż! Prezentuję dziś pyszne pączki z czekoladą idealne na tłusty czwartek!  Są delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką. Jak szybko je zrobiłam tak szybko zniknęły z talerza. Pączki powstały dzięki życzliwości marki Master Cook Handel, Helio oraz marki Stovit.

dsc_0145-kopia dsc_0147-kopia dsc_0150-kopia dsc_0157-kopia

Składniki:

Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50 g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe nadziewamy masą orzechową. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Szukasz pomocy prawnej? Radca prawny gwarantujący pomoc prawną na najwyższym poziomie. Z usług radcy prawnego mogą korzystać klienci indywidualni, jak i przedsiębiorcy będący właścicielami firm bądź spółek.

Categories: Ciasta, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment