Zapraszam na pyszne pączki z dodatkiem musu z dyni. Miękkie pączusie o ślicznym, pomarańczowym miąższu.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli Sovit

Dodatkowo:

  • Konfitura brzoskwiniowa Stovit

Polewa pomarańczowa:

  • 150 czekolady pomarańczowej
  • 2 łyżki mleka
  • Skórki z pomarańczy Helio

Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki.  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy.  Smacznego!

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pasztet z królika’’

Posted on Kwi - 18 - 2019

0 Comment

,,Babka tulipan’’

Posted on Kwi - 14 - 2019

0 Comment

,,Keks z bakaliami’’

Posted on Kwi - 14 - 2019

0 Comment

,,Ananasowa chmurka”

Posted on Kwi - 3 - 2019

0 Comment