Zapraszam na genialną przekąskę: oszukane przepiórcze udka. Zaskocz gości niebanalną przekąską np. w Sylwestrową noc lub podczas rodzinnej imprezy!  Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej,
  • 200 ml kefiru,
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej,
  • Szczypta soli.
  • FARSZ:
  • 350g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Paluszki,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania przepisu:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.  Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek a następnie przyprawiamy. Do miski wsypujemy 300g mąki, szczyptę soli, sodę i dodajemy kefir. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 6mm. Z ciasta za pomocą kubka o średnicy 8 cm wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka tak, aby wystawał poza koło, dociskamy do ciasta. Na środku wykrawanego ciasta wykładamy po łyżeczce masy mięsnej i dokładnie zlepiamy tak jak pieroga. Każdego pierożka przecinamy na pół. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Udka maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy pod przykryciem na złoto z każdej strony. Gotowe udka serwujemy z ulubionym sosem.

Wiele osób sprawujących opiekę nad seniorami zastanawia się, jak ułatwić codzienne życie i poruszanie się starszym ludziom. Niektórzy myślą o zakupie kul, inni o wózkach inwalidzkich. Jest jednak jeszcze rozwiązanie pośrednie – balkonik rehabilitacyjny.

Źródło 

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment