Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie. Dziś zapraszam na łatwe w przygotowaniu muffinkowe jajka, które ozdobią świąteczny stół.

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • foremki silikonowe do muffinków
  • 1 rzodkiewka
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki sylikonowe smarujemy dokładnie olejem i  wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do tak przygotowanych foremek wbijamy delikatnie po jednym jajku i solimy. Zagotowujemy wodę i wlewamy do naczynia do połowy wysokości muffinkowych foremek.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Jajka wyjmujemy z foremek i studzimy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe muffinki układamy na półmisku wykładamy majonezem i dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką. 

Categories: Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Góralski kotlet z oscypkiem...

Posted on Kwi - 29 - 2020

0 Comment

,,Sałatka z mandarynką”

Posted on Kwi - 10 - 2020

0 Comment