Chcesz upiec domowy chleb? Podaje prosty przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką oraz  z ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie.

Składniki:

  • mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
  • mąka żytnia jasna 100 g
  • mąka pszenna chlebowa 100 g
  • około  100 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby
  • sól 10 g
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • woda 340 ml

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek  około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy.

W asortymencie Pancernik znajdziesz najwyższej jakości produkty do telefonów. Sklep oferuje mnóstwo profesjonalnych etui, szkło hartowane i pokrowce.

Categories: Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Brzoskwiniowa CHMURKA”

Posted on Lis - 23 - 2020

0 Comment

,,Choinka makowa z ciasta...

Posted on Lis - 23 - 2020

0 Comment

,, Kopytka ze szpinakiem’’

Posted on Wrz - 2 - 2020

6 komentarzy

,,Pizza z kurkami’’

Posted on Sie - 30 - 2020

0 Comment