Dziś mam coś dla fanów bezy. Jeden z pomysłów na ciekawe wielkanocne wypieki. Piękny bezowy wianek z gniazdek wypełnionych czekoladowymi jajeczkami z pysznej chrupiącej bezy.
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_0636-—-kopia.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_0640-—-kopia-1024x678.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_0630-—-kopia-1024x678.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_0611-—-kopia.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_0605-—-kopia.jpg)
Składniki:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- do ozdoby cukrowe jajeczka
Białka ubijamy na sztywna pianę z solą. Dodajemy stopniowo cukier, aż uzyskamy lśniącą, sztywna pianę. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, ubijamy. Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy ok. 20 cm. Masę z białek przekładamy do szprycy i wyciskamy na namalowany okrąg tworząc jakby gniazdka i łącząc je ze sobą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok 2-3 h. Beza powinna być sucha i chrupka. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiach. Ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!