Była malinowa, jagodowa, gruszkowa, ananasowa teraz pora na ,,brzoskwiniową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i brzoskwiń! Pyszne ciasto brzoskwiniowe powstało dzięki uprzejmości marki ,Helio Stovit, 

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła

Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .

Galaretka z brzoskwiniami

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 3 brzoskwiniowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę brzoskwinie. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.

Składniki masy mascarpone:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych Helio

Przygotowanie bezy:

Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

4 komentarze so far.

  1. iza pisze:

    przepysznie wygląda to ciasto

  2. Całowanie pisze:

    Musi smakować pysznie 😉

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Deserki Snickers’’

Posted on Gru - 6 - 2020

0 Comment

Grzanki z gruszką, z...

Posted on Gru - 2 - 2020

4 komentarze

CIASTO MAXI KING 

Posted on Lis - 30 - 2020

0 Comment