Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni te pyszne orzechowo- miodowe ule ;).

DSC_0635 - Kopia

DSC_0646 - Kopia DSC_0660 - Kopia
DSC_0673 - Kopia
Składniki:
• 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu
• 200g cukru pudru,
• 1 białko lub 3 łyżki mleka
• Łyżka miodu
• cukier puder do obsypywania foremki
• biszkopciki
Składniki na masę:
• 50 g masła,
• 50g cukru pudru,
• łyżka likier miodowego

Wykonanie masy orzechowej:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Otwieramy nasze wypełnione foremki i wyjmujemy gotowe ule.Wkładamy je na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta.

Masa miodowa:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Schłodzone ule wypełniamy kremem, od spodu każdego przykładamy okrągły biszkopcik. Smacznego!s3_viewer_small_01

Do wykonania ciasteczek wykorzystałam foremki do ciastek plastikowe PRACTIC ULE. Doskonałe do łatwego przygotowywania ciasteczek nadziewanych. Znakomita do przyrządzania tradycyjnych, nadziewanych ciastek – pszczelich uli, gniazd os. Zawiera otwieraną foremkę do uli. Wykonana została z tworzywa wysokiej jakości.

kpbig_3840dca8d027c03f73b52d9c3f708b

Leave a Reply to Anonim


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment