Szukasz sposobu na przygotowanie obiadu, w którym wykorzystasz tylko roślinne składniki? Nie chcesz spędzić w kuchni więcej czasu niż kilkadziesiąt minut? Sprawdź 5 aromatycznych przepisów, dzięki którym będziesz jeść pysznie, a dodatkowo zaoszczędzisz czas, gotując wegański obiad.
Warzywne leczo z tofu
Szukasz sposobu na przygotowanie obiadu, w którym wykorzystasz tylko roślinne składniki? Nie chcesz spędzić w kuchni więcej czasu niż kilkadziesiąt minut? Sprawdź 5 aromatycznych przepisów, dzięki którym będziesz jeść pysznie, a dodatkowo zaoszczędzisz czas, gotując wegański obiad.
Warzywne leczo z tofu
Do przygotowania dwóch porcji warzywnego leczo z tofu będziesz potrzebować małej cukinii, dwóch dużych pomidorów, średniej wielkości papryki, średniej wielkości cebuli, kostki tofu, łyżki oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oliwie na patelni. Następnie dodaj pokrojone warzywa, zalej niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i dodaj przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 min. Aby Twój wegański obiad był sycący, podziel tofu na kilka mniejszych plastrów i podsmaż na suchej patelni. Gotowe leczo przełóż na talerz i połóż na nim plastry tofu.
Wegańska zapiekanka z ziemniakami
Do przygotowania wegańskiej zapiekanki z ziemniakami będziesz potrzebować kilku średniej wielkości ziemniaków oraz ulubionych warzyw. Może to być pomidor, papryka i brokuł, jednak równie dobrze sprawdzą się inne dodatki. Dodatkowo przydadzą się także przyprawy, np. sól i oregano. Na początek obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez 10 min. Kolejny krok wyłożenie ziemniaków do naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż wcześniej pokrojone swoje ulubione warzywa. Całość włóż do piekarnika na ok. 40 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Twój wegański obiad gotowy!
Wegański kotlet mielony z młodymi ziemniaczkami i mizerią
Doskonałym pomysłem na wegański obiad jest także Wegański Kotlet Mielony od Garden Gourmet. Wystarczy jedynie jedno opakowanie tego produktu, kilka ziemniaczków, dwa małe ogórki, łyżka jogurtu kokosowego, łyżka oliwy z oliwek, sól oraz koperek. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Obierz i pokrój ogórki, a następnie dodaj do niech sól i jogurt kokosowy. Wegańskiego Kotleta Mielonego Garden Gourmet podsmaż na oliwie z oliwek według instrukcji na opakowaniu. Gotowy obiad wyłóż na talerz i posyp koperkiem.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, aby przygotować swój wegański obiad, przepis na zupę pomidorową z grzankami przypadnie Ci do gustu. Będziesz potrzebować trzech dużych dojrzałych pomidorów, małej cebulki, ząbka czosnku, łyżki oliwy, soli, pieprzu i ostrej papryki. Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory bez skórki. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj przez ok. 15 minut i gotowe. Podawaj z chlebem lub grzankami.
Wrap z wegańskimi filecikami
Ostatni pomysł na wegański obiad to wrap z wegańskimi filecikami, do którego wykonania będziesz potrzebować jedno opakowanie Wegańskich Filecików Garden Gourmet, jedną tortillę, ketchup, liść sałaty, niewielkiego pomidora i łyżkę oliwy. Wegańskie Fileciki podsmaż na oliwie według instrukcji na opakowaniu. Posmaruj tortillę ketchupem i ułóż na niej warzywa, a następnie fileciki. Całość zawiń i podgrzej w opiekaczu. Smacznego!