Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach.

DSC_0467

Składniki na masę:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 3 galaretki brzoskwiniowe

Masa:

  • Śmietana 30% – 250ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki serka mascarpone

Dodatkowo:

DSC_0455

Przygotowanie puree:

Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka  miksujemy całość blenderem.

Wykonanie deseru:

Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową. Lampkę stawiamy na poziomej powierzchni na około 3 godz w lodówce. Smacznego!

s3_viewer_small_Lidl-00

Categories: Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Makaron z kurkami i...

Posted on Lip - 26 - 2017

0 Comment

,,Malinowa chmurka’’

Posted on Lip - 17 - 2017

0 Comment