Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach.

DSC_0467

Składniki na masę:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 3 galaretki brzoskwiniowe

Masa:

  • Śmietana 30% – 250ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki serka mascarpone

Dodatkowo:

DSC_0455

Przygotowanie puree:

Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka  miksujemy całość blenderem.

Wykonanie deseru:

Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową. Lampkę stawiamy na poziomej powierzchni na około 3 godz w lodówce. Smacznego!

s3_viewer_small_Lidl-00

Categories: Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment