Czy jesteście smakoszami chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty  HELIO  oraz ePrezenty

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 113 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki kakao

przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier puder. Na samym końcu dorzucamy żółtka, kakao, mąkę i pokrojone drobno orzechy. Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut.

przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki. Kiedy mus chałwowy zastygł wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na talerz do serwowania. Ciasto kroimy w kawałki o szerokości 2 cm.

Odwołane loty? Opóźnienie samolotu? Nie załamuj się, tylko zobacz, jak sprawnie działać. Uzyskaj odszkodowanie za opóźniony lot.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Gruszkowa chmurka”

Posted on Sty - 4 - 2018

6 komentarzy

,,Sałatka nachos’’

Posted on Gru - 29 - 2017

0 Comment

,,Szaszłyki z oliwkami w...

Posted on Gru - 28 - 2017

0 Comment