Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? To świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, które spełnią funkcję dekoracji na świątecznym stole.Do przygotowania choineczek wykorzystałam produkty OLE!, HELIO oraz  ePrezenty

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • Połowa słoiczka pasty zielonej
  • Połowa słoiczka pasty czerwonej
  • 10  oliwek zielonych Ole!
  • Około 20 dag sera żółtego pokrojonego w większą kostkę
  • 10 plasterków wędliny
  • grube patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pół ciasta francuskiego smarujemy pastą zieloną a drugą połowę pastą czerwoną. Na tej drugiej połowie układamy plasterki wędliny. Ciasto tniemy na paski wzdłuż dłuższego boku o szerokości ok. 2 cm. Nabijamy plasterki okrężnie na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy choinki na 20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C. Choinki mocujemy na kostkach sera, wierzch dekorujemy oliwkami.

4 komentarze so far.

  1. Magdalena napisał(a):

    chyba zrobię je na Sylwestra 🙂

  2. Adrian Jakubiak napisał(a):

    Super przekąska! Świetnie musi wyglądać na stole! Dzięki za przepis!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Gruszkowa chmurka”

Posted on Sty - 4 - 2018

6 komentarzy

,,Sałatka nachos’’

Posted on Gru - 29 - 2017

0 Comment

,,Szaszłyki z oliwkami w...

Posted on Gru - 28 - 2017

0 Comment