Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Dzięki życzliwości marki Stovit powstały różane beziki .
dsc_0274-kopia dsc_0307-kopia dsc_0311-kopia

Składniki:

  • 4 białka
  • 110 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • odrobina barwnika czerwonego
  • konfitura jagodowa Stovit 
  • 100 ml śmietany kremowej 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Uzyskaną konsystencję dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czerwony barwnik. Gotową masę przekładamy do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskamy bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder. Na krążki bezowe wykładamy łyżkę konfitury jagodowej, dekorujemy kremem i przykrywamy suchym krążkiem bezowym.

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Ciasto kakaowe z musem...

Posted on Gru - 13 - 2017

0 Comment

,,Schab faszerowany oliwkami i...

Posted on Gru - 12 - 2017

1 Comment

,,Chatka Baby Jagi’’

Posted on Gru - 10 - 2017

0 Comment