Wy też czekacie już na Tłusty Czwartek! Ten dzień to czas na przygotowanie pysznych domowych pączków! Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki które, powstały dzięki życzliwości marki Master Cook HandelHelio oraz marki Stovit.

dsc_0219
dsc_0210-kopia

dsc_0213

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • konfitura jagodowa Stovit
  • polewa biała Helio

Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki,  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe konfiturą jagodową. Gotowe pączusie oblewamy rozstąpioną czekoladą w kąpieli wodnej. Smacznego :-).

 

Categories: Ciasta, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment