Jeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Szparagi przygotowałam dzięki życzliwości marki Master Cook Handel

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasto filo
  • 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
  • 3 plastry boczku
  • 3 plastry sera żółtego
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag mascarpone
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml gęstej śmietany 12%
  • sól, pieprz, chilly
  • liście bazylie

page - Kopia

Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilly i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto nie wyschło podczas  pieczenia. Formę do pieczenia tarty smarujemy również roztopionym masłem. Arkusze z ciasta układamy w naczyniu kolejno, każdy nieco przesuwając w stosunku do poprzedniego. Tak przygotowaną formę wypełniamy nadzieniem serowym oraz owiniętymi szparagami. Nadzienie przykrywamy płatami ciasta fillo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym w 180-200 stopni na termoobiegu około 30 minut aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią.

s3_viewer_big_1.prev_4

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pierś kurczaka w płatkach...

Posted on Paź - 24 - 2017

1 Comment

,,Pizza z leśnymi grzybami”

Posted on Paź - 18 - 2017

1 Comment