Po co biegać po sajgonki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym.  Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie Master Cook Handel

Kopia DSC_0011 Kopia DSC_0014

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • Kilka liści sałaty pekińskiej
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki
  • Przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sweet chilli

Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet chilli.

s3_viewer_big_1.prev_4

Categories: Przekąski, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Waniliowa Laseczka napisał(a):

    Przepiękna róża 🙂 super wygląda 🙂

  2. burger wołowy napisał(a):

    bardzo fajnie to wygląda i na pewno świetnie smakuje 🙂 może zrobię w weekend 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Makaron z kurkami i...

Posted on Lip - 26 - 2017

0 Comment

,,Malinowa chmurka’’

Posted on Lip - 17 - 2017

0 Comment