Aromatyczne i chrupiące ziemniaki pieczone z szynką parmeńską i ziołami smakują doskonale solo lub jako dodatek do dań obiadowych oraz mięs z grilla!Inspiracją do  pieczonych ziemniaczków  była życzliwość Master Cook Handel

Kopia DSC_0405   Kopia DSC_0398

Składniki:

  • 4 małe ziemniaczki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • zioła: rozmaryn, oregano
  • sól, pieprz, łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szorujemy i podgotowujemy – ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy i ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie.

s3_viewer_big_1.prev_4

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment