Przedstawiam dziś letnie ciasto jagodowo- morelowe, które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz  na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom jagód ! Ciasto przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel

DSC_0045 - Kopia
DSC_0058 - Kopia DSC_0065 - Kopia

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oraz:

  • szklanka kremówki 30 proc.
  • 40 dag serka waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka morelowa
  • 1 galaretka jagodowa
  • 8 pokrojonych połówek moreli z puszki
  • 30 dag jagód
  • pół szklanki dżemu morelowego
  • 8 łyżek wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Brytfankę wykładamy pergaminem. Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st.  Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i  posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy morelami, polewamy galaretką morelową. Gdy zastygnie, smarujemy ją resztą śmietany. Na wierzchu układamy 3 placek, smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej na całą noc w lodówce.

 

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

Categories: Ciasta, Przepisy

One Response so far.

  1. Kaśka napisał(a):

    Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej „Kaszomaniak”

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pierś kurczaka w płatkach...

Posted on Paź - 24 - 2017

1 Comment

,,Pizza z leśnymi grzybami”

Posted on Paź - 18 - 2017

1 Comment