Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami, zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura  ePrezenty Składniki:

Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory z puszki oraz czosnek chili w oleju. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki. Zostawiamy na małym ogniu jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą. Muszle nadziewamy farszem, dodajemy pokrojone oliwki i całość posypujemy startym serem oliwki. Nadziane muszle wykładamy na naczynie żaroodporne, następnie zalewamy je koncentratem pomidorowym z kartonika i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Ciasto kakaowe z musem...

Posted on Gru - 13 - 2017

0 Comment

,,Schab faszerowany oliwkami i...

Posted on Gru - 12 - 2017

1 Comment

,,Chatka Baby Jagi’’

Posted on Gru - 10 - 2017

0 Comment