Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki,  Helio oraz  Stovi

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka,
  • 100 g masła
  • Łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu lub soku z cytryny

Dodatkowo:

Wykonanie:

Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy, całkowicie wystudzamy.

Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem i szczyptą  soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na podpieczone kruche spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują i 2 dwie łyżki gotową masę makową. Na górę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Ciasto kakaowe z musem...

Posted on Gru - 13 - 2017

0 Comment

,,Schab faszerowany oliwkami i...

Posted on Gru - 12 - 2017

1 Comment

,,Chatka Baby Jagi’’

Posted on Gru - 10 - 2017

0 Comment