Czy można nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 400 g puree z dyni
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy
- 1-2 łyżki likieru Amaretto
Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne pucharki do wyczerpania biszkoptów i kremu. Na koniec ubijamy na sztywno dodatkową śmietanę wraz z cukrem. Wykładamy ją na wierzch każdego napełnionego pucharka. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem i kawą. Deser schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
o mamo, jakie to musi być pyszne :3
Mniam 🙂 Wygląda pysznie i smakuje dobrze Przepis dobry. Dziękuję !