Czy można nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu.

 dsc_0417-kopia  dsc_0423-kopia

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy
  • 1-2 łyżki likieru Amaretto

Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne pucharki do wyczerpania biszkoptów i kremu. Na koniec ubijamy na sztywno dodatkową śmietanę wraz z cukrem. Wykładamy ją na wierzch każdego napełnionego pucharka. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem i kawą. Deser schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

s3_viewer_big_1-prev_4

Skontaktuj się z kancelarią, która gwarantuje profesjonalne doradztwo prawne „odszkodowania

Categories: Desery, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Autoklaw napisał(a):

    o mamo, jakie to musi być pyszne :3

  2. Mniam 🙂 Wygląda pysznie i smakuje dobrze Przepis dobry. Dziękuję !

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Kotleciki z indyka i...

Posted on Wrz - 7 - 2017

1 Comment

,,Jagodowa chmurka’’

Posted on Wrz - 4 - 2017

0 Comment

,,Roladki z cukinii i...

Posted on Sie - 23 - 2017

0 Comment