Przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Z pewnością przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 5 żółtek
- 70g cukru
- 40g mąki pszennej
- 400ml mleka kokosowego
- 180g białej czekolady
Polewa
- czekolada mleczna
- 1 tabliczka
- biała czekolada
- 2 tabliczki
- wiórki kokosowe
- 100 gram
Dodatkowo:
Wykonanie:
Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem: w dużej misce, ucieramy żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita. Następnie dolewamy 50 ml mleka, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy resztę mleka kokosowego na średnim ogniu. Zaczynamy dodawać utarte żółtka z mlekiem i mąką, cały czas mieszając w rondelku szpatułką, aż składniki stworzą jednolitą całość. Gotujemy całość i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego połamaną białą czekoladę, mieszając do momentu, w którym czekolada całkowicie rozpuści się w budyniu. Odkładamy do ostudzenia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem Rafaello umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki pokrywamy lukrem i posypujemy wiórkami. Smacznego.
Jeśli Szukasz Adwokata, Prawnika do swojej sprawy koniecznie sprawdź :
https://www.i-kancelaria.pl/ Kancelaria Radców Prawnych R. Ptak i Wspólnicy Sp.K. oferuje Państwu usługi profesjonalnych i kreatywnych adwokatów, nastawionych na rozwiązywanie Państwa problemów biznesowych i indywidualnych.
Mega pączki rafaello <3!
Apetycznie wyglądają. Trzeba przetestować. Dziękuję za inspirację. Miłego dnia!
Dziękuję ślicznie, pozdrawiam serdecznie 😉