Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki, Helio oraz Stovi
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko jajka,
- 100 g masła
- Łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
Dodatkowo:
- Masa makowa z bakaliami Helio
- Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują
Wykonanie:
Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy, całkowicie wystudzamy.
Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na podpieczone kruche spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują i 2 dwie łyżki gotową masę makową. Na górę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany.
świetna propozycja 🙂