Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Dzięki życzliwości marki Stovit powstały różane beziki .
Składniki:
- 4 białka
- 110 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- odrobina barwnika czerwonego
- konfitura jagodowa Stovit
- 100 ml śmietany kremowej 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Uzyskaną konsystencję dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czerwony barwnik. Gotową masę przekładamy do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskamy bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder. Na krążki bezowe wykładamy łyżkę konfitury jagodowej, dekorujemy kremem i przykrywamy suchym krążkiem bezowym.