Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne.

2015-07-20 18.32.19 (2)

Składniki:

  • szpinakowy makaron – 200 g
  • 200 g szpinaku
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 0,5 kg startego sera mozzarella
  • 8 łyżek kukurydzy
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Sos:

  • 8 łyżek śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz

2015-07-20 17.23.15

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy.

Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy  śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser.

Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

s3_viewer_small_Lidl-00

Categories: Dania główne, Przepisy

One Response so far.

  1. Słodkie okruszki napisał(a):

    Bardzo fajna propozycja. Musi być pyszne.

    Pozdrawiam serdecznie

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,, Mini deser z...

Posted on Paź - 18 - 2018

0 Comment

,, Sałatka z pieczarkami’’

Posted on Paź - 8 - 2018

0 Comment

,,Roladki z indyka z...

Posted on Paź - 3 - 2018

0 Comment

,,Pizza z cukinią’’

Posted on Wrz - 6 - 2018

0 Comment