Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa, bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 100 g migdałów bez skórki- mąki migdałowej (kupiona tutaj)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka miód do smaku
- cukier waniliowy
- cynamon
Wykonanie:
Zagotowujemy mleko wraz z masą migdałową. Dodajemy cukier waniliowy, miód do smaku oraz szczyptę cynamonu zagotowujemy. Zupę podajemy z płatkami migdałowymi.
Miałam okazję spróbować tej niezwykłej zupy i przyznam, że była naprawdę dobra. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję;)
Gdzie można kupić takie miseczki? Śliczne są 🙂
Miseczki zostały zakupione w sklepie Duka 😉