Walentynki coraz bliżej! Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na to, jak  zaskoczyć swoją drugą połówkę zainspiruj się pomysłem na walentynkowe ciasto z zatopionym sercem. Efektownie się prezentuje i jest z pewnością ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej nam osoby bo jak mówi stare przysłowie ,,Przez żołądek do serca” 😉
DSC_0058 - Kopia DSC_0059 - Kopia Składniki:
Ciasto różowe:

  • 1 ½ szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Barwnik spożywczy czerwony lub różowy

Ciasto kawowe:

  • 1 ½ szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 125g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zmielonej
  • 1 łyżka kawy cappuccino

pageWykonanie:

Ciasto różowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, barwnik a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serca.

Ciasto kawowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, kawę a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej a następnie posypujemy pokruszonymi wycinkami.

s3_viewer_small_Lidl_01

Categories: Ciasta, Przepisy

4 komentarze so far.

  1. Paulina pisze:

    Jakie piękne! Już od kilku lat mam ochotę zrobić jakieś ciasto z serduszkowym wnętrzem, ale jeszcze się za to nie zabrałam. Może teraz się uda, w końcu do Walentynek zostało jeszcze kilka dni 😉

  2. Justyna pisze:

    Wow jakie super!:-) spróbuję, tylko czym mogę zastąpić ten barwnik ? bo tylko niebieskie widziałam ;(

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment