Dzisiaj na blogu przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z kiełbasą, boczkiem i jajkiem, przygotowany  na esencji żurku Jamar. W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole!  Stovit,  oraz ePrezenty

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 100 g kiełbasy
  • ½ litra żurku Jamar
  • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny)
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duża cebula
  • 3 suszone borowiki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania żurku:

Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Gotowy żurek podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

 

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment

5 pomysłów na pyszny,...

Posted on Paź - 27 - 2023

0 Comment

Policzki wołowe w sosie...

Posted on Maj - 19 - 2023

0 Comment