Lubisz jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci 🙂 W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole!  Stovit,  oraz ePrezenty

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 20 g miodu
  • 10 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Dodatkowo:

Przygotowanie:

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy dwa jajka, miód, cukier, szczyptę soli, mieszamy  i odstawiamy na  około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i  konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy  na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Źródło

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pizza z cukinią’’

Posted on Wrz - 6 - 2018

0 Comment

,,Knedle ze śliwkami’’

Posted on Sie - 15 - 2018

0 Comment

,,Jagodzianki z kruszonką’’

Posted on Sie - 15 - 2018

0 Comment

,,Tradycyjny żurek’’

Posted on Lip - 3 - 2018

0 Comment