Szybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami  nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do  powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl

DSC_0552 - KopiaDSC_0548 - Kopia

DSC_0558 - Kopia

Składniki:

  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 270 g pokruszonego sera feta
  • 10 czarnych oliwek,
  • 5 łyżek słonecznika
  • 2 jajka
  • 150 g ciasta fillo
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

    Przygotowanie:

Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wykładamy nasz farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Pieczemy przez 35 minut na złoty kolor.

s3_viewer_small_Lidl-00

DSC_0584

Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Zresztą nie tylko forma do tarty są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!!Do kupienia w sklepie Garneczki

Categories: Dania główne, Przepisy

One Response so far.

  1. Claire napisał(a):

    Wspaniałe składniki! Musi być bardzo dobre 🙂
    Ciasto filo jest super, bardzo je lubię 😀

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Makaron z kurkami i...

Posted on Lip - 26 - 2017

0 Comment

,,Malinowa chmurka’’

Posted on Lip - 17 - 2017

0 Comment