Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn  w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik.

page
Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g miękkiego masła
  • Łyżka mąki kokosowej

Składniki na masę dyniową:

Składniki na masę orzechową:

  • 250g orzechów włoskich
  • ¾ szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kostka masła

Składniki na mase mascarpone:

  • Śmietana 30% – 250ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone

Dodatkowo:

DSC_0466

Wykonanie:
Spód:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.

Składniki na masę dyniową:
W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

Składniki na masę orzechową:
Mleko zagotowujemy, dodajemy zmielone orzechy. Całość chwilę gotujemy cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy.

Składniki na masę mascarpne:
Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy na masę orzechową.

Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.

Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

s3_viewer_small_01

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment