Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco,
Składniki:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
Farsz
- koło 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 170 g sera Brie
- 1 awokado
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonycH
- 10 g figi suszonej Helio Natura
- 10 g Goldenberry – Miechunka suszona Helio Natura
- sól i pieprz
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- bazylia, oregano, sól
Wykonanie:
W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.