Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Roladki zatopione w malinowej galaretce przykryte miodowym ciastem z bezą!Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovit.


Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

na bezę:

  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu lub soku z cytryn

Ciasto na rolady: 

  • 3 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 małe jajka,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 litr mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:

Wykonanie:

Ciasto miodowe
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku  przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.

Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem  solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C  około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut

Rolady
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min.  

Krem
Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników. 

Galaretka
Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). 

Przełożenie

  1. Ciasto miodowe
  2. Połowa masy
  3. Rolady
  4. Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki.
  5. Druga połowa masy budyniowej
  6. Ciasto miodowe z bezą

Smacznego 🙂

Co zrobić, aby utrata wartości samochodu była jak najmniejsza? Skontaktuj się z specjalistą, który bezpłatnie oceni Twój kosztorys i sprawdzą, czy uzyskanie odszkodowanie za utratę wartości auta po wypadku jest odpowiedniej wysokości. 

 

 

Źródło inspiracji

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

One Response so far.

  1. Magda napisał(a):

    Pięknie wygląda

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Serowa rolada z kurczakiem...

Posted on Maj - 14 - 2017

0 Comment

,,Tarta z makiem, marakują...

Posted on Kwi - 26 - 2017

1 Comment