Prezentuję dziś przepyszne amerykańskie mini szarlotki, czyli apple pie, a dokładnie mocno maślane kruche ciasto i jabłka pokrojone w cienkie paseczki. Delikatne, nie za słodkie kruche ciasto w połączeniu z pysznymi soczystymi jabłkami daje wyjątkowy smak szarlotki.Inspiracją do  powstania mini szarlotki była życzliwość marki Garneczki.pl

DSC_0048

Składniki na ciasto kruche:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 90 g cukru pudru (0,4 szklanki)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy.

Nadzienie jabłkowe:

  • 500 g jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły.

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g o cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca,

Ponadto:

  • 200 g malin

Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy 4 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą babeczkę dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Smacznego!

Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA

Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.

Categories: Desery, Przepisy

One Response so far.

  1. Marzena napisał(a):

    Ojoj ale cudowne 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

17 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

TORCIK PIANKOWY- ZEBRA’’

Posted on Cze - 12 - 2018

0 Comment

,,Ciasto z mango, borówką...

Posted on Maj - 28 - 2018

0 Comment

,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ...

Posted on Maj - 14 - 2018

0 Comment

KONKURS

Posted on Maj - 4 - 2018

0 Comment