Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych.

DSC_0586 - Kopia
DSC_0623 - Kopia

DSC_0586

Składniki:

  • 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 250 g cukru pudru, przesianego
  • 350 g zmielonych migdałów
  • ¼ szklanki mąki pszennej

Składniki na lukier:

  • Szklanka cukru pudru
  • Białko z jajka

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem.

Lukier królewski:

W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim

Smacznego:)

s3_viewer_small_01 (1)

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Makaron z kurkami i...

Posted on Lip - 26 - 2017

0 Comment

,,Malinowa chmurka’’

Posted on Lip - 17 - 2017

0 Comment