Delikatny kruchy spód, cieniutka warstwa konfitury różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Mazurek różany powstał dzięki uprzejmości marki PiątnicaHelio oraz Stovit.. W imieniu firmy Stovit zapraszam do udziału w konkursie: „100 twarzy Stovitu. Odkryj 101.” Regulamin konkursu: http://bit.ly/StovitKonkurs


Składniki na ciasto kruche:
• 200 g mąki pszennej tortowej
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko jajka,
• 100 g masła
• Łyżka śmietany18%
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 1 szklanka marmolady różanej Stovit
• Około 5 kandyzowanych wiśni Piątnica
• Pokruszone bezy
• opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu
Polewa z białej czekolady:
• 80 ml śmietany kremówki 36%
• 180 g polewa biała Helio
Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut.
Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania
Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi, odstawić do stężenia. Smacznego!

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Serowa rolada z kurczakiem...

Posted on Maj - 14 - 2017

0 Comment

,,Tarta z makiem, marakują...

Posted on Kwi - 26 - 2017

1 Comment