Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki powoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty!

DSC_0052 - Kopia

Składniki (na blachę 25 x 40) :

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z dwóch pomarańczy

Masa:

  • 2 śmietany 30%- 330ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania serka mascarpone- 250g
  • 2 kropelki olejku pomarańczowego
  • Pozostałe:
  • 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 20 dag płatków migdałowych

Wykonanie:


Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.

Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

Kolejność układania :
biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały

Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

s3_viewer_small_01

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

Categories: Ciasta, Przepisy

6 komentarzy so far.

  1. Dorota pisze:

    Witam, czy śmietanki i mascarpone maja być dwa opakowania po 330 ml i 250 g czy w sumie dwa opakowania mają dać 330 ml i 250 g?
    Pozdrawiam

    • Aga pisze:

      2 śmietany 30%- 330ml – 1 opakowanie czyli razem 660ml
      2 opakowania serka mascarpone- 250g- 1 opakowanie
      Równie dobrze ciasto wyjdzie gdy Pani doda po 1 opakowaniu mascarpone i śmietany;)
      Smacznego

  2. ana pisze:

    Witam ,mam zamiar upiec to ciasto na święta bo wyglada bardzo smakowicie .Mam pytanie o dżem czy 2 słoiki maja mieć 410 gram razem czy każdy słoik pojedynczy ma tyle mieć?Będę wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam

    • Aga pisze:

      Użyłam:
      2 śmietany 30%- 1 opakowanie- 330ml czyli razem 660ml
      2 opakowania serka mascarpone-1 opakowanie- 250g- razem 500g
      2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -1 słoik-410g – razem 820g
      Równie dobrze ciasto wyjdzie gdy Pani doda po 1 słoiku dżemu i 1 opakowaniu mascarpone oraz śmietany;)
      Smacznego!

  3. ana pisze:

    Serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedź ,jutro zabieram się do pracy.
    Wesołych świat!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment