Święta za pasem macie już ubraną choinkę? a może nie macie pomysłu jak ją ubrać? Dzielę się przepisem na smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem, które mogą służyć także jako dekoracja świątecznego stołu oraz jeden z elementów naszej choinki.

DSC_0572 - Kopia
DSC_0542 - Kopia DSC_0568 - Kopia

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka miodu
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • Szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 150 g różnokolorowych landrynek
  • foremki różnego kształtu

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.

 s3_viewer_small_Lidl-00

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

15 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Pierś kurczaka w płatkach...

Posted on Paź - 24 - 2017

1 Comment

,,Pizza z leśnymi grzybami”

Posted on Paź - 18 - 2017

1 Comment