Czy masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia.

DSC_0301

Składniki:

DSC_0299

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, żelatyną, przyprawą do kurczaka papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie szynkowar wkładamy do większego garnka, wlewamy gorącą wodę ponad poziom szynki w szynkowarze, wodę doprowadzamy do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzymy w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Następnie wyjmujemy z wody, ostudzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz.

s3_viewer_small_Lidl-00

1414945198_szynkowar_3kg

Categories: Mięsa, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

19 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,, Mini deser z...

Posted on Paź - 18 - 2018

0 Comment

,, Sałatka z pieczarkami’’

Posted on Paź - 8 - 2018

0 Comment

,,Roladki z indyka z...

Posted on Paź - 3 - 2018

0 Comment

,,Pizza z cukinią’’

Posted on Wrz - 6 - 2018

0 Comment