Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn  w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy.

DSC_0049 - Kopia

Spód wkładki kokosowej:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru pudru
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 30 g masła
  • Łyżka mąki kokosowej

Ptasie mleczko:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • Galaretka niebieska wieloowocowa

Galaretka truskawkowa

  • 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Spód wkładki kokosowej:

Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.

Ptasie mleczko:

Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską i przekładamy do naszych obręczy.

Galaretka truskawkowa:

Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

DSC_0976

Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.

Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

s3_viewer_small_Lidl-00

 

Categories: Desery, Przepisy

One Response so far.

  1. Kirostan pisze:

    Jutro dzień babci, a taki przysmaczek do kawy jak znalazł.
    Dziękuję za przepis kochana :)

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on lut - 4 - 2015

14 Comments

,,Cukinia w tropikach”

Posted on lut - 4 - 2015

0 Comment

Recent posts

,,Tarta z pastą z...

Posted on wrz - 10 - 2016

0 Comment

,,Makaroniki malinowe”

Posted on sie - 22 - 2016

3 Comments

,,Spring Rolls czyli warzywne...

Posted on sie - 11 - 2016

1 Comment

,,Pieczone ziemniaki w koszulce...

Posted on lip - 28 - 2016

0 Comment